Wegen zonder weegschaal

Gedurende de geschiedenis speelde gewicht altijd al een belangrijke rol, zeker toen de handel echt op gang kwam. Een weegschaal was er nog niet, maar dit was helemaal niet erg: men kon toen al afwegen zonder weegschaal. Men gebruikte daarvoor inhoudsmaten die voor enige standaardisering dienden te zorgen. Voor de invoering van het metrisch systeem kon dit zelfs regionaal verschillen. En we doen het soms nog steeds zo, bijvoorbeeld door te wegen in theelepels of eetlepels. Hoe kan je wegen zonder weegschaal? Hoe bloem afwegen zonder weegschaal? We leggen het voor je uit.

Verschillende substanties wegen zonder weegschaal

Een van de eenvoudigste oplossingen om te wegen zonder weegschaal is het gebruik van inhoudsmaten als theelepels, eetlepels en cups. Veel recepten werken ook op basis van dergelijke inhoudsmaten, dit maakt bijvoorbeeld bloem wegen zonder weegschaal extra eenvoudig. Ga je suiker wegen zonder weegschaal, dan moet je rekenen op ongeveer 4 gram per theelepel. Suiker wegen zonder weegschaal is vergelijkbaar met boter wegen zonder weegschaal. Ook hier moet je rekenen op zo’n 4 gram per eetlepel. Havermout wegen zonder weegschaal, meel wegen zonder weegschaal of rijst wegen zonder weegschaal zal dan weer andere waarden opleveren. Om je maar even een idee te geven van wat je zoal kan wegen zonder weegschaal, hebben we het in een tabel gegoten.

1 theelepel1 eetlepel1 cup
Melk5 gram15 gram237 gram
Bloem2,6 gram8 gram110 gram
Suiker4 gram12 gram200 gram

Accuraat wegen zonder weegschaal

Op deze manier kan je dus heel eenvoudig 200 gram suiker afwegen zonder weegschaal. Natuurlijk is het zo dat de eetlepel die jij in je kast hebt niet automatisch even groot is als die van je buurman. Daarom is ook dit gestandaardiseerd en zijn er speciale sets te verkrijgen. Deze tiendelige set met maatbekers en maatlepels is wat ons betreft aan te raden. Hiermee kan je met verschillende lepels inhouden van 1,25 tot 15 ml en met verschillende cups inhouden van 30 tot 250 ml wegen zonder weegschaal.

Een schenkkan met inhoudsmaat is bijvoorbeeld ook handig om gewicht te wegen zonder weegschaal. Dit is vooral handig bij vloeistoffen, zeker omdat dergelijke schenkkannen alvast een schenktuit hebben. Ook voor bijvoorbeeld suiker kan je zo 100 gram afwegen zonder weegschaal. Wat dit betreft is vooral deze set van Stirit een heel goed idee.

Hoe dan ook is wegen zonder weegschaal vooral een goed idee als het niet al te precies moet zijn. Om bijvoorbeeld een brood te bakken, maakt het weinig uit als je nu een procentje meer of minder gist hebt toegevoegd. Wanneer precisie wel belangrijk is, gebruik je uiteraard beter een precisieweegschaal.

Als je vooral op zoek bent naar een alternatief voor de keukenweegschaal, zijn er ten slotte ook speciale lepels waarmee je kan wegen zonder keukenweegschaal. Het is in feite niet echt iets wegen zonder weegschaal omdat de lepel een ingebouwde weegschaal heeft. Een voorbeeld daarvan is de weeglepel van NedRo. Hiermee kan je tot 100 gram gewicht bepalen zonder weegschaal en dit tot op 0,1 gram nauwkeurig.

Weegschaal.be
Logo
Enable registration in settings - general
Shopping cart