Lbs

Wat is lbs? Lbs verwijst naar het pond, een oude eenheid van massa. Hierbij gebruikte men vaak de afkorting lb, verwijzende naar het Latijnse woord libra (weegschaal). Wat is de betekenis van lbs en waar staat lbs voor? Lbs zijn dus libra’s, het meervoud van één pond.

Een vleugje geschiedenis

Wat is 1 lb in gewicht? Daarvoor moeten we even terugkeren in de tijd. Voor de invoering van het metrische stelsel waren er verschillen tussen de massa-eenheden. Zo woog een Vlaams pond ongeveer 433 gram en een Nederlands pond zo’n 480 gram. Toch waren er zelfs in Vlaanderen verschillen. Een Gents pond (430 gram) was bijvoorbeeld lichter dan het Dendermondse pond (433 gram). Bij ons is het pond uiteindelijk afgeschaft onder de invloed van Napoleon, maar in de spreektaal is het wel blijven bestaan. Zo kan je iemand het volle pond geven en gebruikt men een pond soms wel eens om een gewicht van zo’n 500 gram aan te duiden, wat meer is dan het oorspronkelijke pond dat we hier gebruikten.

Tegenwoordig wordt lbs vrijwel enkel nog gebruikt bij gewichten volgens het Brits-Amerikaans maatsysteem, niet toevallig de gebieden waar Napoleon nooit de plak zwaaide. Daar komt 1 pond overeen met 0,45359237 kilogram. Dit wordt aangeduid met 1 lb. Als iets meerdere ponden weegt, wordt dit bijvoorbeeld als 5 lbs weergegeven. Hoeveel kg is 125 lbs? Dit is 56,7 kilogram. Hoeveel kg is 200 lbs? 90,7 kilogram. Eenvoudig, toch?

Wat is lbs op de weegschaal?

Sommige weegschalen werken enkel volgens ons stelsel en andere weegschalen enkel volgens het Brits-Amerikaans maatsysteem. Er zijn echter ook fabrikanten die op alle twee de markten focussen en dus weegschalen maken met kilogram- en lbs-aanduiding. Dit is onder meer het geval voor de Medisana PS 402. Dit is een goede personenweegschaal met een maximale gewichtscapaciteit van 180 kilogram.


De Medisana PS 402 bestel je bij de onderstaande webshop:

1
Medisana PS 402
€12,99
€13,99
Op voorraad
Bol.com
Weegschaal.be
Logo
Enable registration in settings - general
Shopping cart